vrijdag 2 juli 2010

Aaargh

Vandaag wilden wij proberen na te gaan waarom wij nog niets over onze inkomstenbelasting hadden gehoord.
Met skype bleken wij niet te kunnen inbellen, omdat een 0800-nummer niet herkend werd...
Hierdoor moesten wij mijn lieve schoonmoeder in haar zomer-zonnetje op het balkon storen, om eens verhaal te halen bij de Belastingdienst.

Al spoedig skypte ze terug met verbazingwekkend nieuws.
Doordat wij ons hadden uitgeschreven bij ons vertrek naar Nieuw Zeeland, (wat weer voor andere zaken nodig was) was de Belastingdienst schijnbaar volledig van de wijs gebracht, want men stond nu voor een raadsel van wie zij dan de aangifte hadden binnengekregen....
Aangezien wij niet meer bij de GBA ingeschreven stonden, konden zij de aangifte niet behandelen.
Alle officiële post wat betreft gemeentelijke belastingen, erfpacht, enzo weet ons prima te bereiken op ons vorige adres om ons geld afhandig te maken, maar nu er aan ons uitgekeerd dient te worden, kan men ons niet vinden...
Afijn, de man van de dienst die niet leuker maar o zo gemakkelijk is geworden, wist ook nog te melden dat het Burgerservice nummer van Harald niet meer bestond...
Dit werd in een volgend telefoontje gelukkig weer ontkracht.
We leken op sommige plekken in het Belastingsysteem reeds niet meer te bestaan. Daar schenen wij al te zijn geëmigreerd, terwijl daar tot nu toe nog geen sprake van is, we zitten nog steeds op een toeristenvisum; wel zijn we in Nederland uitgeschreven.

Lastig dat we gedurende het belastingjaar waren vertrokken. Als we in het nieuwe belasting jaar zouden zijn vertrokken, hadden we niet zoveel gedoe gehad, zeiden ze.
Maar ja, we waren op 28 december vertrokken...
Dat was trouwens ook nog een opmerkelijke bedoening.
We kwamen ons op donderdag 24 december uitschrijven, want dat moet je doen 5 dagen voor je verhuist/vertrekt. Maar het koste ons veel moeite om ons per de werkelijke vlieg datum uit te schrijven, want de computer kon niet in de toekomst uitschrijven. Alleen per direct, of in het verleden.
Gelukkig was de dame van het loket bereid om het op maandag pas in te voeren, waardoor wij tijdens onze laatste dagen in Nederland nog gewoon verzekerd waren!

Tja, wat nu te doen om alsnog het bedrag van de Belastingdienst te innen...
We zouden bij de Gemeente afdeling Burgerzaken, een toezend adres moeten aanvragen.
Dit zou 6 a 8 weken duren.
Dan kan de Belastingdienst daar een M-aangifte heen sturen.
De beheerders van dit toezend adres zorgen er vervolgens voor dat het aangifte papier weer bij ons in Nieuw Zeeland terechtkomt.
Wij vullen dit dan in en sturen het terug naar de Belastingdienst.
Vervolgens wordt het in behandeling genomen.
Je begrijpt al dat er meer dan een half jaar over heen zal gaan voor wij iets uitgekeerd zullen zien.

We bellen met Burgerzaken, die inmiddels Publieksservice heet.
Een toezend adres kennen zij niet. Wel een briefadres of een postadres.
Dat zal het dan wel zijn, maar de verschillende instanties gebruiken verschillende terminologie. Daar wordt de gewone burger dan toch ook niet wijzer van?
Nou, dat gaan we dan maar doen. Het zal nog wel een hele tijd duren voor we iets van onze centjes zien!

Wat ik mij herinner, van het advies dat ik kreeg toen ik voor vertrek contact opnam met de Belastingdienst, was dat ik ons nieuwe adres aan de Belastingdienst moest doorgeven, zodra wij waren geëmigreerd.
Wij zullen heus een paar steekjes hebben laten vallen in het begrijpen van de ingrijpende veranderingen die plaatshebben als je naar het buitenland vertrekt,maar dat het allemaal zo ingewikkeld zou worden, had ik niet durven dromen!
Makkelijker kunnen ze al het niet maken, leuker zeker niet...

Geen opmerkingen: