dinsdag 25 augustus 2009

Inwijdingswegen




Hoewel een groot gedeelte van mijn bezigheden en gedachten te maken heeft met onze grote oversteek naar de andere kant van de aardbol, gaat het leven hier in Nederland ook gewoon door.
En naast alle gewone dingen, gebeuren er ook hier heel bijzondere dingen.

Zo is Rozemarijn vandaag met haar klasje oudste kleuters, door haar lieve kleuterjuf, naar de aula van school gebracht, waar zij als nieuwe Eerste Klassers werden toegezongen door de hele school.
Zo heeft de kleuterjuf symbolisch de klas overgedragen aan hun nieuwe meester.
Het was een ontroerend en mooi moment; wij als ouders van de nieuwe leerlingetjes mochten achterin de aula meekijken en meezingen en invoelen wat er door die kleine koppetjes heen ging...
Eerst zongen de schattige kinderstemmetjes de canon :
Uit vele richtingen zijn wij gekomen En als wij hier allen samenzijn En in de ruimte onze stemmen samenstromen Dan kunnen wij ons voelen opgenomen In liefdevol verbonden zijn

En vervolgens werden de Eerste Klassers, zoals het een Vrije School betaamt, nu ook ingewijd met het Oer-Vrije-School lied: In the Quest of the Holy Grail. Voor mij altijd weer een kippenvel-moment:
In the quest of the holy grail,
do we wander from land to land,
in our duty we shall not fail,
if in God's light we stand.
But if falsehood, and doubting in the heart hold sway,
then is banished from the soul the light of day.


Toen waren de leerkrachten van de klassen aan de beurt om in een symbolisch verhaal, of iets uit de lesstof van het komende jaar, iets van het geheim van de ontwikkeling van het kind in deze periode bloot te leggen.
Het nieuwe schooljaar is begonnen. Rozemarijn is duidelijk geen kleuter meer.
Ze toont een plezierige leergierigheid en leert snel.
In de vakantie hebben wij veel tijd besteed aan de voorbereiding op de Engelse taal. We kennen inmiddels een tiental Engelse rijmpjes en versjes en ook een variatie aan Engelse kinderliedjes.
Het leuke is dat Rozemarijn door er zo mee bezig te zijn een flinke woordenschat heeft opgebouwd.
Ze kent woorden als kitchen, window, maar ook mouse and mice, foot and feet.
Vrijwel ieder woord weet ze te relateren aan een verhaaltje, een liedje, of een zinnetje uit een film. Ze is ook reuze trots als ze een moeilijk nieuw woord kent.
Een ander leuk ezelsbruggetje hoort bij het woord fiets. Toen we dat aan het leren waren, was ik juist een keer thuisgebracht door onze vriend Mike, op zijn Bike. Dat is nu dus een makkie voor Rozemarijn. We lachen het iedere keer weer uit!

Nog een paar maanden en dan mag Rozemarijn opnieuw de inwijdingsweg naar de Eerste Klas maken, en dan in Motueka.

Geen opmerkingen: